Page 4 of 5 FirstFirst ... 2 3 4 5 LastLast
Results 31 to 40 of 45

Thread: Ta dzisiejsza przerwa techniczna to była chyba tylko po to żeby odsapnąć od graczy ..

  1. #31

    Join Date
    Nov 2014
    Posts
    51
    Server
    CLA01
    Chcialbym napisac ze jest wszystko oki , niestety moj bohater zostal zatrzymany w Nar Haresz 3 dni temu
    Przed chwila udalo mi sie zalogowac , zero interakcji z tablica misji gildii , balifem i po 5min wywaliło
    Znowu mam kółko niekonczacego sie logowania
    Super
    Last edited by fido17; 12.06.15 at 11:56.

  2. #32

    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    34
    Server
    CLA01
    Nic nie jest ok !!! Dalej wiszę jak wisiałem jedyna zmiana to komunikat błąd serwera 503 !!! Tak ze ta przerwa techniczna nic nie zmieniła !!! Jednym słowem *** !!!!!!!!
    Last edited by Nishiyma; 12.06.15 at 12:17.

  3. #33

    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    23
    Server
    CLA01
    Witam
    Ale pięknie mi się kręci gra, tzn. takie kółeczko, a potem *** i śliczny napis błąd serwera.
    Last edited by Nishiyma; 12.06.15 at 12:17.

  4. #34

    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    51
    Server
    CLA01
    Czyli możemy zapomnieć o pograniu przez weekend :-(

  5. #35
    Jarl_Sidek
    Guest
    Dużo osób miała problem wczoraj z grą typu:: czarny ekran, statyczna postać. kiedy chcą to naprawić i dzień wcześniej informują o dodakowej przerwie technicznej, to zamiast wiwatować to narzekacie. Macie ciekawe hobby. :P

  6. #36
    Painful's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Polska
    Posts
    17
    Server
    CLA01
    Jako rekompensatę chcę 10k PB.

  7. #37

    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    68
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by Painful View Post
    Jako rekompensatę chcę 10k PB.
    Jaja sobie robisz ?! Chcesz 10k ... tyle to było jak zrypali gre zmianą skili i usunięciem kopalni ...

  8. #38
    Belial71's Avatar
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Warszawa
    Posts
    183
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by Jarl_Sidek View Post
    Dużo osób miała problem wczoraj z grą typu:: czarny ekran, statyczna postać. kiedy chcą to naprawić i dzień wcześniej informują o dodakowej przerwie technicznej, to zamiast wiwatować to narzekacie. Macie ciekawe hobby. :P
    Podejrzewam że dość krótko grasz a gra jak nie działała tak nie działa
    Nick w grze PIOTREK151

  9. #39
    vismaior77's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    39
    Server
    CLA01
    Witam teraz to już nawet nie idzie zalogować się na mobka jak go ktoś posiada tak działa przerwa techniczna brawo .Gratuluje chociaż chęci bo na tym przerwy techniczne się kończą papatki . Jak nie możecie tego naprawić w ciągu 3 h w 2 przerwy techniczne 7 dni nie można się zalogować . Wyłączcie to w końcu na dobre napiszcie tak że nie będzie można pograć 24 h albo ile tam potrzebujecie na naprawę przetestujcie . Szkoda czasu graczy na siedzenie przy komputerze wypisywaniu meili do suportu jak i tak automat odpisuje jakieś bzdury . pozdro

  10. #40
    Koniuszko80
    Guest
    Po kilku dniach prawie tygodniu awarii Herosa udało się wam uruchomić serwery ok dzięki ale dlaczego premie dzienne znów trzeba nabijać od zera? Przywróćcie poprzednie stany, wszyscy gracze przez wasze nieudolności cierpią, gdzie jakaś rekompensata za stracony czas bez gry?

Page 4 of 5 FirstFirst ... 2 3 4 5 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts

Ubisoft uses cookies to ensure that you get the best experience on our websites. By continuing to use this site you agree to accept these cookies. More info on our privacy.