Results 1 to 9 of 9

Thread: Źle wyświetlany zasięg jednostek - całun nocy

  1. #1
    hols's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    276
    Server
    CLA01

    Źle wyświetlany zasięg jednostek - całun nocy

    Yh... nie wiem, to jest chyba niezrobione, bo nikt tego nie zgłosił. Odkąd został wprowadzony całun, który spowalnia -50% (czyli dawno) jest problem z wyświetlanym zasięgu dla jednostek, które mają nieparzystą liczbę hexów ruchu.

    Przykład poniżej.
    Bez całunu - zasięg 3
    Z całunem - zasięg niby 1 (taki zasięg też jest sugerowany przez podpowiedź), w rzeczystości 2.



    Problem polega na dzieleniu nieparzystych liczb, a raczej na tym jak wynik takiego dzielenia jest zaokrąglany. W tym momencie faktyczny ruch jest zaokrąglany w górę, pokazywany zasięg jest zaokrąglany w dół.

    Naprawicie?

    BTW. macie jakieś etaty dla testerów gry ? Mógłbym dużo więcej pozgłaszać różnego rodzaju niedociągnięć (również po angielsku), jest tego na pęczki.

  2. #2
    MoDa87's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Łaziska Górne
    Posts
    25
    Server
    CLA01
    No faktycznie jest duży problem z tym całunek. Czasem jak się człowiek "zapomni" to jest szansa na to że w kosmos poleci cały stack woja
    " Nic nie podbudowuje człowieka tak bardzo jak banda niedorozwiniętych kosmitów z chorobą sierocą "

  3. #3
    hols's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    276
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by HrabiaMoczymorda View Post
    Hols ja chodze i szukam bugów w grze,w szczególnosci,czy zostaly jeszcze jakies kupki zlota etc

    ps. Oni tu czytaja wszystko tylko sciemniaja,po co maja sie wydac ze dzieki naszym testom maja darmowych pracowników do ulepszania i naprawiania tego beta produktu
    Taka jest trochę idea prodoków "open". Serwery są za darmo, jak ktoś ma nerwy pograć w taką grę to w sumie nie musi nic płacić. Deal jest fair.... no ale, jakbym płacili 100 PB za każdego zgłoszonego buga, to bym w ogóle na tygodniowych nie chodził, tylko smarował posty ^^

    Spoko.... nie będę zgłaszał exploitów, zwłaszcza tych, które pozwalają zaoszczędzić pieczęcie bohatera. Coś się też graczom należy, za to, że produkt jest jeszcze niedopracowany.

    Ale jakbyście chcieli, mówię do UBI /BB, zatrudnić kogoś full time do testów, to zgłaszam kandydaturę. Mogę wysłać CV, powaga.

    Quote Originally Posted by IzzyCz View Post
    @hols ja widzę już drugi wątek gdzie zwracasz uwagę na błędy, których nikt inny zapewne nie zauważył. Gratuluję tej nadgorliwości w sprawdzaniu każdej pierdoły, mi by się nie chciało.
    Może ktoś "z góry" przegląda chociaż czasami te nasze wypociny i coś zdziałają z wychwyconymi przez Ciebie rzeczami
    Tak jak MoDa87 napisała - jak się traci z tego powodu kilka stacków to przestaje to być pierdołą.

  4. #4

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Kraków
    Posts
    687
    Server
    CLA01
    Uważam, że ogólnie jest problem z wyświetlaniem zasięgu wojska, bo często się patrzy i "o nie sięga", a za chwilę surprise i pół oddziału z głowy i to nie tylko przy całunie, którego nie posiadam

  5. #5

    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    653
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by IzzyCz View Post
    @hols ja widzę już drugi wątek gdzie zwracasz uwagę na błędy, których nikt inny zapewne nie zauważył. Gratuluję tej nadgorliwości w sprawdzaniu każdej pierdoły, mi by się nie chciało.
    Może ktoś "z góry" przegląda chociaż czasami te nasze wypociny i coś zdziałają z wychwyconymi przez Ciebie rzeczami
    Błędne myślenie. Z całym szacunkiem, ale to co dla jednych jest "nadgorliwością", "pierdołą" czy "pieczołowitą" analizą dla innych jest standardową spostrzegawczością, bez żadnego napinania się.

    Osobiście natykam się na sporo błędów w grze, ale straciłem nadzieję, że będą to poprawiali - skoro olewają nawet rzeczy zgłaszane przez wielu graczy od dłuższego czasu - patrz: nieautoryzowana zmiana rodzaju ataku płomyków (z oślepienia na zwykły) - nie muszę chyba pisać co to oznacza w trudnej walce... Zgłaszałem to wielokrotnie, w tym personalnie do BB_Naerjan - bez odzewu... W wyniku tego nie pozostaje mi nic innego jak 2-3x kliknąć na atak specjalny a potem z pieczołowitością - jak saper wyjmujący zapalnik - kliknąć na wrogą jednostkę. Ale chyba nie na tym gra powinna polegać...

  6. #6
    hols's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    276
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by marianescu View Post
    Błędne myślenie. Z całym szacunkiem, ale to co dla jednych jest "nadgorliwością", "pierdołą" czy "pieczołowitą" analizą dla innych jest standardową spostrzegawczością, bez żadnego napinania się.

    Osobiście natykam się na sporo błędów w grze, ale straciłem nadzieję, że będą to poprawiali - skoro olewają nawet rzeczy zgłaszane przez wielu graczy od dłuższego czasu - patrz: nieautoryzowana zmiana rodzaju ataku płomyków (z oślepienia na zwykły) - nie muszę chyba pisać co to oznacza w trudnej walce... Zgłaszałem to wielokrotnie, w tym personalnie do BB_Naerjan - bez odzewu... W wyniku tego nie pozostaje mi nic innego jak 2-3x kliknąć na atak specjalny a potem z pieczołowitością - jak saper wyjmujący zapalnik - kliknąć na wrogą jednostkę. Ale chyba nie na tym gra powinna polegać...
    Zgodzę się - upierdliwe na maksa. To co mogę poradzić. Jest patent na to, żeby nie tracić zdolności specjalnej zaraz przed kliknięciem. Trzeba ją wybrać skrótem klawiszowym. W przypadku płomieni trzeba nacisnąć 3, żeby wybrać oślepienie potem kliknąć cel. To samo jest z piętnem duszy, które potrafi zejść na chwilę przed kliknięciem. Piętno zawsze mam pod skrótem klawiszoym 1 (pierwsza pozycja od lewej na 8 guzikowej palecie czarów podręcznych). Naciskam 1, wybieram cel, piętno wchodzi w 100% przypadków. Tylko przy wybieraniu myszką jest problem.
    14.07.2015. - daję sobie siana z MMHO, grą nadaje się na zamkniętą betę, ilość buggów w grze uniemożliwia normalną rozgrywkę.

  7. #7
    semiangel's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    271
    Server
    CLA01
    hols
    Jest patent na to, żeby nie tracić zdolności specjalnej zaraz przed kliknięciem. Trzeba ją wybrać skrótem klawiszowym. W przypadku płomieni trzeba nacisnąć 3, żeby wybrać oślepienie potem kliknąć cel. To samo jest z piętnem duszy, które potrafi zejść na chwilę przed kliknięciem. Piętno zawsze mam pod skrótem klawiszoym 1 (pierwsza pozycja od lewej na 8 guzikowej palecie czarów podręcznych). Naciskam 1, wybieram cel, piętno wchodzi w 100% przypadków. Tylko przy wybieraniu myszką jest problem.
    Dzięki hols, będę musiał tego spróbować. Też mam problemy z "wyskakującymi" skilami/czarami, tyle że do tyczą one wszystkich stworzeń i Bohatera.

    A jeśli chodzi o ten zasięg ruchu, to czy wróg (bo Całun Nocy jest 2 - rundowy) w obu rundach działania Całunu, pousza się o zbyt dużą ilość pól, czy może tylko w tej pierwszej rundzie? Jeśli to pierwsze, to jest to ewidentny bug, a jeśli to drugie, to działanie Całunu jest prawidłowe, lecz nieprawidłowa jest sygnalizacja aktualnego zasięgu ruchu, która zamiast bieżącej wartości, wyświetlana wartość średnią dwóturową. Dlaczego, w tym drugim przypadku, działanie czaru jest prawidłowe? Jako, że Całun Nocy trwa 2 tury, w pierwszej stwór robi ruch o pole "więcej" (w tym przypadku ruch o 2 pola), a w drugiej "normalnie" - 1 pole. W efekcie, przez czas trwania Całunu - 2 tury, stwór przebył łacznie 3 pola, a bez Całunu - zrobiłby 6 (2 tury po 3 pola), więc Całun sprawił, że wróg, będący pod jego działaniem, przez 2 tury, wykonał 50% standardowego ruchu, czyli właśnie tyle, ile powinien. Takie działanie, wynika z faktu, iż do określania wartości ruchu, są używane wyłącznie liczby naturalne, Całun zmiejsza ruch o połowę, a niektóre stwory, posiadają nieparzysą "wartość ruchu".
    Pozdrawiam

  8. #8
    hols's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Posts
    276
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by semiangel View Post
    hols
    Dzięki hols, będę musiał tego spróbować. Też mam problemy z "wyskakującymi" skilami/czarami, tyle że do tyczą one wszystkich stworzeń i Bohatera.

    A jeśli chodzi o ten zasięg ruchu, to czy wróg (bo Całun Nocy jest 2 - rundowy) w obu rundach działania Całunu, pousza się o zbyt dużą ilość pól, czy może tylko w tej pierwszej rundzie? Jeśli to pierwsze, to jest to ewidentny bug, a jeśli to drugie, to działanie Całunu jest prawidłowe, lecz nieprawidłowa jest sygnalizacja aktualnego zasięgu ruchu, która zamiast bieżącej wartości, wyświetlana wartość średnią dwóturową. Dlaczego, w tym drugim przypadku, działanie czaru jest prawidłowe? Jako, że Całun Nocy trwa 2 tury, w pierwszej stwór robi ruch o pole "więcej" (w tym przypadku ruch o 2 pola), a w drugiej "normalnie" - 1 pole. W efekcie, przez czas trwania Całunu - 2 tury, stwór przebył łacznie 3 pola, a bez Całunu - zrobiłby 6 (2 tury po 3 pola), więc Całun sprawił, że wróg, będący pod jego działaniem, przez 2 tury, wykonał 50% standardowego ruchu, czyli właśnie tyle, ile powinien. Takie działanie, wynika z faktu, iż do określania wartości ruchu, są używane wyłącznie liczby naturalne, Całun zmiejsza ruch o połowę, a niektóre stwory, posiadają nieparzysą "wartość ruchu".
    Pozdrawiam
    Niestety tak nie jest. Jeżeli jest ruch o 3, jednostka z całunem rusza się o 2, dwie tury z rzędu.

    Problem jest z opisem czaru, bo jest niejednoznaczny - nie wiadomo co robić z nieparzystymi zakresami ruchów.

    Trzeba przyjąć jedną konwencję - albo zaokrąglamy w dół (pokazwywany teraz ruch) albo zaokrąglamy w górę (faktyczny ruch).

    Proponuję zaokrąglać ruch w górę, bo 50% to i tak dużo.

    Wcześniej całun dawał -2 ruch i nie było problemów :P
    14.07.2015. - daję sobie siana z MMHO, grą nadaje się na zamkniętą betę, ilość buggów w grze uniemożliwia normalną rozgrywkę.

  9. #9

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Kraków
    Posts
    687
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by marianescu View Post
    Błędne myślenie. Z całym szacunkiem, ale to co dla jednych jest "nadgorliwością", "pierdołą" czy "pieczołowitą" analizą dla innych jest standardową spostrzegawczością, bez żadnego napinania się.

    Osobiście natykam się na sporo błędów w grze, ale straciłem nadzieję, że będą to poprawiali - skoro olewają nawet rzeczy zgłaszane przez wielu graczy od dłuższego czasu - patrz: nieautoryzowana zmiana rodzaju ataku płomyków (z oślepienia na zwykły) - nie muszę chyba pisać co to oznacza w trudnej walce... Zgłaszałem to wielokrotnie, w tym personalnie do BB_Naerjan - bez odzewu... W wyniku tego nie pozostaje mi nic innego jak 2-3x kliknąć na atak specjalny a potem z pieczołowitością - jak saper wyjmujący zapalnik - kliknąć na wrogą jednostkę. Ale chyba nie na tym gra powinna polegać...
    Marian chodzi mi tylko o to, że dziwię się, że chce mu się robić screeny, zaznaczać to wszystko, wrzucać, itd. Przecież nie krytykuje, jak najbardziej popieram, niech działa, bo z chęcią to wszystko czytam.

    W kwestii czarów i skilli, ostatnio chyba coś naprawili, bo ja tego problemu już nie mam.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts

Ubisoft uses cookies to ensure that you get the best experience on our websites. By continuing to use this site you agree to accept these cookies. More info on our privacy.