Results 1 to 9 of 9

Thread: Gra zablokowana

  1. #1

    Join Date
    Nov 2014
    Posts
    2
    Server
    CLA01

    Gra zablokowana

    Witam

    gra sie zawiesila w czasie walki , od 2 dni wczytuje do 90% i nic stoi tak godzinami co zrobic do pomocy juz napisalem i nic zadnej odpowiedzi

    Pozdrawiam

  2. #2

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Warszawa
    Posts
    48
    Server
    CLA01
    poczekaj tydzień może dwa tygodnie i Ci odpowiedzą.
    Albo napisze Pani BB_ , z uwagi na wiele zgłoszeń prosimy cierpliwie czekać na odpowiedź
    Rycerz Przystani 30 + 13


    JEDEN WIELKI CYRK

  3. #3

    Join Date
    Nov 2014
    Posts
    2
    Server
    CLA01
    tak myslalem to samo bylo w TSO jak cos sie zwalilo to zawsze byla odpowiedz po tygodniu albo 2

    a w nagrode ze nie moglem grac uruchomia mi gre super firma

    ale Dzieki za odpowiedz

  4. #4
    Polish Community Manager BB_Naerjan's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    867
    Server
    CLA01
    Witajcie!

    Dzisiaj o godzinie 14:00 zostanie wprowadzona łatka do gry, która ma na celu zapobiec dalszemu występowaniu problemów z logowaniem.
    @SEBASZU22: Zanim założysz nowy wątek, zalecam upewnić się, czy temat nie został już otworzony przez innego użytkownika. Pozwoli to zachować większą przejrzystość na forum.

  5. #5

    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by BB_Naerjan View Post
    Witajcie!

    Dzisiaj o godzinie 14:00 zostanie wprowadzona łatka do gry, która ma na celu zapobiec dalszemu występowaniu problemów z logowaniem.
    @SEBASZU22: Zanim założysz nowy wątek, zalecam upewnić się, czy temat nie został już otworzony przez innego użytkownika. Pozwoli to zachować większą przejrzystość na forum.
    A ja sie pytam jaka bedzie rekompensata za stracony czas, jednostki, zasoby, PB, levele postaci,

  6. #6

    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Dont ask me.
    Posts
    33
    Server
    CLA01
    Witam, bo już miałem zakladać tego typu problem z konkretnym info.

    @BB_Naerjan, jeśli łatka dopiero wprowadzona zostanie o godzinie 14:00 dlaczego od godziny 12:30 nie mogę się zalogować do gry?

    Informacje dodatkowe:

    Sprawdzałem już 3 przeglądarki, comodo browser, opera, firefox (przed zalogowaniem czyszczenie pamięci cache flash + czyszczenie cookies itp z przeglądarek)

    Zainstalowałem nawet platforme "Uplay" z najnowsza wersją, logując się przez waszą platforme, nic nie pomaga.
    (pomogło tylko tyle, że doszłem w logowaniu do wyboru bohaterów - Exer 30lvl) - po kliknięciu pada flash.

    Ktoś powie że to wina internetu - bzdura totalna! Jak na 6mb chodziło idealnie i płynnie od 2tyg. , od 4dni są cyrki w trakcie bitew (a logowanie miałem zawsze płynne, nawet gdy inni gracze mieli problem z logowaniem, to dzisiaj mnie dopadł ten problem!)

    A jeśli prawdą jest ten temat :

    http://forum.cla.heroes-online.com/t...3690#post23690

    To za stracony czas itp. podziękuje za gre. 30lvl'a i 5 legend mi nikt nie zwróci nie mówiąc o prawie całym rozbudowanym zamku w Czarnolesie. lecz to moja opinia.

    Próbowałem na innym sprzęcie się zalogować - laptop z karta GTX etc. i po formacie = gdy się loguje na gre , niebieski ekran w trakcie wczytywania jakiś badziewnym reklam (u siebie mam addblock'a to nie musze ich czytać)

    Sprawa dawno na supporcie od 4dni, dziś dopiero dostałem konkretne info że objawy moje się potwierdziły w 50/50 %, i że Support wprowadzi za niedługo konkretną naprawe.

  7. #7
    Polish Community Manager BB_Naerjan's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    867
    Server
    CLA01
    Quote Originally Posted by Exer View Post
    Witam, bo już miałem zakladać tego typu problem z konkretnym info.

    @BB_Naerjan, jeśli łatka dopiero wprowadzona zostanie o godzinie 14:00 dlaczego od godziny 12:30 nie mogę się zalogować do gry?

    Informacje dodatkowe:

    Sprawdzałem już 3 przeglądarki, comodo browser, opera, firefox (przed zalogowaniem czyszczenie pamięci cache flash + czyszczenie cookies itp z przeglądarek)

    Zainstalowałem nawet platforme "Uplay" z najnowsza wersją, logując się przez waszą platforme, nic nie pomaga.
    (pomogło tylko tyle, że doszłem w logowaniu do wyboru bohaterów - Exer 30lvl) - po kliknięciu pada flash.

    Ktoś powie że to wina internetu - bzdura totalna! Jak na 6mb chodziło idealnie i płynnie od 2tyg. , od 4dni są cyrki w trakcie bitew (a logowanie miałem zawsze płynne, nawet gdy inni gracze mieli problem z logowaniem, to dzisiaj mnie dopadł ten problem!)

    A jeśli prawdą jest ten temat :

    http://forum.cla.heroes-online.com/t...3690#post23690

    To za stracony czas itp. podziękuje za gre. 30lvl'a i 5 legend mi nikt nie zwróci nie mówiąc o prawie całym rozbudowanym zamku w Czarnolesie. lecz to moja opinia.

    Próbowałem na innym sprzęcie się zalogować - laptop z karta GTX etc. i po formacie = gdy się loguje na gre , niebieski ekran w trakcie wczytywania jakiś badziewnym reklam (u siebie mam addblock'a to nie musze ich czytać)

    Sprawa dawno na supporcie od 4dni, dziś dopiero dostałem konkretne info że objawy moje się potwierdziły w 50/50 %, i że Support wprowadzi za niedługo konkretną naprawe.
    @Exer: Prawdopodobnie nie mogłeś zalogować się do gry z powodu tych samych problemów, które usunęliśmy podczas przerwy technicznej. Innymi słowy: przerwa była zadedykowana naprawie błędów, które powodowały utrudnienie dostępu do gry oraz zawieszanie się walki.

    Pozwól, że odniosę się do drugiego tematu, który zamieściłeś w swoim poście - osoby, które doświadczyły utraty poziomu, proszone są o kontakt z obsługą techniczną. Spadek ten nie jest nieodwracalny i jak dotychczas w 100% przypadków udało się przywrócić stan wyjściowy.

  8. #8

    Join Date
    Nov 2014
    Posts
    1
    Server
    CLA01
    Mam ten sam problem z logowaniem już od kilku dni , dochodzi do około 80 proc. i staje. czytałem żeby czekać ale jak długo można ?

  9. #9

    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    33
    Server
    CLA01
    Nie działa czat. Wyświetla się komunikat: "Nie podłączony". Jakaś rada, a może to jeszcze nie do końca naprawione błędy?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts

Ubisoft uses cookies to ensure that you get the best experience on our websites. By continuing to use this site you agree to accept these cookies. More info on our privacy.